[O2] Zakup auta - co wybrać

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • witachu
    L&K
    • 2011
    • 1319

Zamieszczone przez numer11
    1.Pierwsze pytanie - dużo osób poleca Xenony - czy to faktycznie aż taka super sprawa? Co ogólnie dają i czy eksploatacja ich jest droga? (nie znam się zupełnie ale czy się przepalają czy coś takiego)
    ja bym się nie zastanawiał, tym bardziej że są skrętne. A dają bardzo dobrą widoczność nocą Eksploatacja - głównie opiera się na wymianie żarników alę są dość wytrzymałe, no i masz dzienne zintegrowane z p. mgielnymi więc swiecą głównie w nocy.

punkty 2 i 3 tak jak koledzy wcześniej pisali.
    4. Czy zamontowanie alarmu fabrycznego wiąże się z noszeniem dodatkowo breloczka? (fuj)czy może rozbraja/uzbraja się przy otwieraniu drzwi?
    - zdecydowanie fabryczny
    5. Czy cornery są funkcjonalne? Czy odkodowanie na spocie(spot to zjazd klubowiczów tak?) jest płatne? czy nie tracę przez to gwarancji? ktoś powiedział ze przy xenonach nic nia dają - prawda?
    nie wiem jak w przypadku wersji z xenonem bo takim nie jeździłem, ale mam corenry u siebie i się przydają zwłaszcza wieczorami w zakrętach gdzie nie ma oświetlenia ulicznego chociaz i w takich przypadkach czasem lepiej jest oświetlone.

Dorzuć czujkę deszczu/światła, SunSet, i minimum bolero a reszte bez większych wysiłków dołożysz za pomocą forum

A dokupienie tej dodatkowej gwarancji to bym sobie darował.

Z wyboru silnika i skrzyni bedziesz napewno zadowolony :lol:
    OII 2.0TDI BKD+DSG Elegance

Auto Detailing: Dream Car Studio
    (znajdź również na fb)

Komentarz

• numer11
      Classic
      • 2012
      • 8

Myślałem że Passat jest droższy. Cenę za Octavię podaję już po upustach które mam zamiar otrzymać - cennikowo to ponad 107 tyś.

Na octavię nastawiłem się żeby móc ją serwisować u siebie w mieście(skoda,nissan,fiat,hyundai) ale może vw też skoda serwisuje? muszę się dowiedzieć

Cenę Passata podałeś z cennika czy też po spodziewanych upustach? Podejrzewam że można dokupić DSG?
      Passat...? hmmm

Komentarz

• leszekmw
        RS
        • 2005
        • 5356

numer11, po parunastu latach jazdy skodami gdybym miał taką kasę wydawać wogóle nie brał bym obecnej O2 pod uwagę. superba może tak , ale jeszcze nie miałem nim okazji jeździć.
        O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
        GVI 1.4TSI
        LANCIA YPSILON 1.2 MPI
        tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• rowerek
          Rider
          • 2010
          • 449

Jak zmienił się importer to ceny spadły. Cena, którą podalem to cena z cennika bez rabatów. Wyjsciowo 1.8tsi comfortline 97 z groszem do tego pakiet 990 za 990zł i Komfort za 3490zł. Wersja z DSG startuje od ~107tys. czyli z pakietami ~112tys. Dokladnie nie sprawdze po pisze z telefonu:-P Bierz Paska, klasa wyzej a jak masz zamiar 10 lat jezdzic to Passat sie bedzie ladniej i przede wszystkim wolniej starzal.

Komentarz

• TomekRs
            RS
            • 2011
            • 1670

Napewno dostaniesz jakies rabat na takiego passata. Popytaj, podzwon po kilku ASO i bedziesz mial dobra oferte. Pakowac 102tys na skode jak za 107tys (bez rabatu) mozesz miec passata to troche glupie. A jak chcesz latac 1.8TSI i jeszcze pewnie zrobic program i nadal latac na balonah 16 to nie wydaje mi sie to zbyt rozsadne. Takie gadanie, ze "cenie komfort bla bla bla" , "jak zrobia drogi jak w niemczech bla bla bla". Tak to gadaja stare dziadki, bo dla nich 16 cali to juz jest sporo i wogole a do tego przeciez jak będziesz mial 17-18 to auto straci z 50KM no i będzie palic ze 3l/100km wiecej. :roll: :lol: Po co Ci w takim razie silnik 1.8TSI jak nie będziesz mogl normalnie wykrzystac 3/4 jego mocy? Chyba, ze jestes takim hardcorem, ze na 205/55/16 smigasz na pelnym bucie w zakrety. Jezdziles troche autem na 17 albo 18? Dobra opona XL, sprawne zawiszenie i jezdzi sie normalnie. Chyba, ze majac 16 wjezdzasz w kazda dziure to czy masz 16 czy 18 i tak komfortu niema. Ja czy jade na 15,16 czy 18 to tak samo omijam dziury. A jak czasami smigam nissanem na 15 to mam wrazenie, ze za chwile sie przewroce na bok na niektorych zakretach.

Komentarz

• Mihau
              RS
              • 2009
              • 7461
              • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Felg na pewno nie zmienię na 17. Bardziej cenię komfort.
              Już bez przesady. Mam 16" na zimę i 17" na lato i jakiegoś mega spadku komfortu nie czuję, a prowadzenie 3x lepsze na 17".

Zamieszczone przez adriand
              Mogę jeszcze raz tylko powtórzyć, że z 1.8 TSI musisz mieć min. 17tki a po chipie 18ki
              aby nie mieć problemów z trakcją i do tego najlepsze opony.
              No ta trakcja trochę mnie martwi. Z drugiej strony myślę że DSG sporo w tym temacie pomoże.
              o_O
              Jeżdżę od ponad 2 lat i jakoś mega problemów z trakcją nie mam. Wiadomo, że jak się strzeli ze sprzęgła to i 100KM straci trakcję ale bez przesady. Wiadomo, że jak jest mokro to problem jest ale to chyba pedałem gazu się dozuje, żeby nie paliło "ciapa", a nie tylko 0 i 1 pozycje. Opony seria 225/45 Bridgestone Potenza RE050.
              O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• adriand
                Drive
                • 2008
                • 85

3 lata temu miałem ten sam dylemat bo szukałem samochodu z 1.8 TSI
                no i szukałem najpierw Octavi bo niby najtańsza, ale jak liczyłem to wychodziło ok 100 tys
                za to co bym chciał. Wtedy jeszcze Octa była przed FL a w tej cenie spokojnie można
                było kupić Superba bo był tańszy niż obecnie. Trafiła się wersja demonstracyjna 20% tańsza od nówki więc wziąłem.

Polecam rozejrzenie się za demówkami z b. małym przebiegiem
                lub zerknij na Superb wersja Family - nie jest droga i lepiej wyposażona niż Elegance w Octavi

P.S. w cenie ok 100 tys wybór jest ogromny i spokojnie możemy myśleć również o Hondzie Accord

Komentarz

• metrotest
                  Rider
                  • 2006
                  • 506
                  • Volkswagen
                  • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                  • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

W tej cenie to Jetta 2.0 TSI 200 KM /osiągi na poziomie O2 RS/ lub Passat 1.8 160KM /większy /. W Jetta niestety nie ma 1.8 TSI a 1.4TSI 160 KM bym się bał brać /kompresor+turbo/. W ręcznej skrzyni w O2 czasami haczy. Zresztą jeszcze trochę będzie O3.

Komentarz

• rowerek
                    Rider
                    • 2010
                    • 449

zerknij na Superb wersja Family - nie jest droga i lepiej wyposażona niż Elegance w Octavi
                    Tylko nie da się do Family dokupić DSG. Zresztą biorąc pod uwagę obecną politykę cenową VW i podwyżki Superba w chwili obecnej są specyfikacje, dla których Passata od Skody dzielą grosze.
                    Ja ze swojej strony przy kwocie, którą dysponujesz polecałbym rezygnację z O2 i poważnie zastanowił się nad SII lub Passatem.

Komentarz

• dato
                      L&K
                      • 2012
                      • 1431

Też zastanawiałem się nad Octą w kombi, a chciałem SII w kombi i przy wyższych wersjach naprawdę nie było trudno wybrać (finansowo) SII.

Cen paska nie znam, w konfiguratorze na starcie wychodził za dużo, więc odpuściłem, nie szukałem rabatów.

Komentarz

• lu5asz
                        RS
                        • 2011
                        • 2006
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

P.S. w cenie ok 100 tys wybór jest ogromny i spokojnie możemy myśleć również o Hondzie Accord

Honda ,o tak!Zorientuj sie kolego,o ile Ci sie wogole podoba ten samochod,jakie sa obecnie ceny ,bo naprawde warto :!:
                        Kondziu

OCP

Komentarz

• Ayu
                          RS
                          • 2009
                          • 4154

Wszystko powyżej 85 k PLN za auto w konfiguracji jaką jeżdżę w Skodzie to naprawdę trzeba mieć fantazję żeby kupować właśnie takie auto, no ale każdy robi jak mu pasuje.
                          Auta nie kupuje się na chwilę najczęściej, ja bym wybrał Mazdę CX 5 jeśli chodzi o przedział cenowy 110 -120 tys.

Komentarz

• numer11
                            Classic
                            • 2012
                            • 8

Kurka, faktycznie accord w manualu za 108 jest w cenniku a to inny świat jak się domyślam.
                            Passat w niezłej konfiguracji to w cenniku 118 tyś z DSG.

Chyba Octavia ponad 107 tyś to jednak nierozsądne. Nie miałem w sumie żadnego rozeznania.

Dobrze że jest to forum - wasze wskazówki są naprawdę cenne,trochę można się ostudzić

Kupno samochodu wyskoczyło trochę nagle po paru awariach w Lagunce. Ogólnie to nie mam ochoty na szastanie kasą bo i remont(budowa) jeszcze nie dokończona a i trudne czasy nastały. Kasę trzeba po prostu wydać rozsądnie.

Najbardziej wkurzające jest to ,że co nie zacznę czytać o jakimś samochodzie to od razu o jakiś trzeszczących plastikach, awariach itp itp. Nieważne czy dasz 60 czy 100 tyś.

Może jeszcze trochę zejdę z oczekiwań i wezmę O2 1.4 TSI Family + z DSG bez wypasu.

Komentarz

• Chris11
                              RS
                              • 2011
                              • 1587

Najbardziej wkurzające jest to ,że co nie zacznę czytać o jakimś samochodzie to od razu o jakiś trzeszczących plastikach, awariach itp itp. Nieważne czy dasz 60 czy 100 tyś.
                              No i nie ma się co dziwić... W końcu auto to tylko zbiór setek części produkowanych przez dziesiątki fabryk składane przez tysiące pracowników. Zawsze maszyna może wyprodukować niewymiarową/wadliwą część, człowiek może mieć gorszy dzień i źle zmontować, a jeszcze inny nie zauważyć i wypuścić z fabryki.

A jeśli, dla przykładu, takich aut zjeżdża tysiąc dziennie z linii produkcyjnych to siłą rzeczy muszą się trafić auta, z którymi będą problemy.

Ja osobiście nie przejmowałbym się pojedynczymi negatywnymi komentarzami, ale zaczął się poważnie zastanawiać, jeśli pojawi się kilka-kilkanaście zarzutów dotyczących tego samego problemu.

Komentarz

• Rok z Bagien
                                L&K
                                • 2010
                                • 1172

numer11,

Jak Ci nie zależy na Combi pomyśl o wersji Fresh, ma climatronika, alusy i parę gadżetów.

Jeśli musi być Combi oraz 1,8 tsi + dsg, to bierz ambitiona plus ksenony.

Nie bierz nawet radia, może też podpasi Ci jakiś niemetalik.
                                Cena zrobi się znośniejsza i otworzy Ci drogę do modyfikacji, które wyjdą taniej aniżeli zakup w serwisie:
                                - Columbus
                                - skórzana kiera
                                - skórzany ręczny i gałka
                                - alufelgi

i co jeszcze chcesz. Rozkładasz nakłady w czasie i bierzesz tylko to co Ci będzie potrzebne.

pzdr

Komentarz

• BADYL
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 2403
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

Możecie pisać sobie co chcecie, ale gdybym w chwili obecnej dysponował sumą pozwalającą mi kupić auto, które posiadałoby wszystko co chcę (czyli full wypasik) a jeszcze byłaby w ofercie skoda scout lub 4x4 to pewnie byłbym z tych idiotów którzy jednak jeździliby nową skodą za kwotę przekraczającą 100k :twisted: :P Ale że nie mam takiej kasy (trzeba odkładać na zasadzenie w przyszłości drzewa, a obok postawienia domku :szeroki_usmiech ) Może jak będę miał 35lat to kupię sobie takiego scouta, ale OIII hihihi :diabelski_usmiech
                                  nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• leszekmw
                                    RS
                                    • 2005
                                    • 5356

wezmę O2 1.4 TSI Family + z DSG bez wypasu.
                                    nie jedzie ten silnik , ale w połączeniu z dsg może być fajnie.

Może jeszcze trochę zejdę z oczekiwań
                                    posłuchaj starszego kolegi który kupił parę nowych aut w swoim życiu. nie idź tą drogą :szeroki_usmiech . za 2 miesiące będziesz żałował ze nie kupiłeś czegoś lepszego... .
                                    a może ta laguna nie jest jeszcze taka zła , może lepiej wsadzić w nią parę groszy i pobujać sie jeszcze z rok... ,niż kupować coś na siłę.
                                    O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                    GVI 1.4TSI
                                    LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                    tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• BADYL
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 2403
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • BKD 2.0 TDI 140 KM

wiecie np. tak jak kolega waszpaw jak juz się doczeka auta to będzie mógł szczycić się ostatnim scoutem z serii Swoją drogą szkoda, że z tym scoutem zrobili taki przypał...Jeżeli chcieli zakończyć produkcję octavi z napędem 4x4 to mogli wypuścić jakąś limitowaną wersję :roll:
                                      nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• rowerek
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 449

Kurka, faktycznie accord w manualu za 108 jest w cenniku a to inny świat jak się domyślam.
                                        W sumie nigdzie nie napisałeś (albo mi to umknęło) jakiej wielkości auta szukasz. Jeżeli zastanawiałeś się nad Octavią kombi to wnioskuję, że duży bagażnik to coś co auto powinno mieć. Jeżeli tak to Accord odpada. Bagażnik malutki, z nierówną podłogą a wersja kombi ma mniejszy bagażnik niż sedan. Generalnie auto fajne ale jak to japończyk ma dużo twardych plastików (ale za to bardzo dobrze spasowanych) co może przeszkadzać. Wygląda fajnie, jeździ fajnie ale auto małe. Sąsiad ma (rodzina 2+1) i każdy wyjazd oznacza trumnę na dachu. Jeżeli tylko taka wielkość Ci odpowiada to jest to też fajna alternatywa.

EDIT

Zapomniałem opisać wrażenia z jazdy Accordem (bo też się nad nim zastanawiałem jak kupowałem auto). Generalnie w aucie czuć sport. Silnik wolnossący kręci się wysoko (jak to w Hondzie), auto posiada seryjną! rozpórkę między kielichami, twarde zawieszenie, jest niskie. Zakręty pokonasz bankowo szybciej niż SII :lol: Jednym to odpowiada, drugim nie. Ja takiego auta na co dzień nie chciałem. Druga sprawa to silnik. Raz, że wolnossący, dwa, że hondowski czyli poniżej 4tyś. obrotów właściwie nic się nie dzieje.

Komentarz

• lu5asz
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 2006
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Tu jest ciekawa propozycja

Kilka tysiecy doplaty i juz jest ciekawsze wyposazenie.Gdyby diesel tyle kosztowal ...
                                          Ale gdyby to odemnie zalezalo to bralbym Superba,kombika,bo obłędnie wygląda i ma mnostwo przestrzeni,komfortu.
                                          Kondziu

OCP

Komentarz

• numer11
                                            Classic
                                            • 2012
                                            • 8

Zamieszczone przez lu5asz

Tu jest ciekawa propozycja

...
                                            Ale gdyby to odemnie zalezalo to bralbym Superba,kombika,bo obłędnie wygląda i ma mnostwo przestrzeni,komfortu.
                                            Ładna oferta - ale u mnie w grę wchodzi TYLKO kombi (mam psa). I napaliłem się na automat. Tak naprawdę to właśnie DSG sporo podraża każdą wycenę (choć jak patrzyłem w hondzie automat jest znacznie droższy.

Superb mi się bardzo podoba ale znowu dorzucając DSG, pakiety itp cena szybuje.

W zasadzie w Octavi odpowiada mi prawie wszystko - jedyne co razi to trochę tapicerka i wykładzina w bagażniku (mało przyjemna i podejrzewam ze wszystko się czepia.
                                            Muszę to na spokojnie przemyśleć ale jak macie jakieś podpowiedzi to bardzo proszę - im więcej zdań tym lepiej

rewerekOctavia bo:
                                            -pojemny bagażnik
                                            -teść ma O1 1.9tdi - zrobil 330tyś i poza jakimiś pierdółkami typu gumy w zawieszeniu nie dołożył nic. Ja w Lagunie 2006 1.9 dci zrobiłem 60 tyś i oprócz zwykłych kosztów eksploatacji (paliwo,opony) wsadziłem w nią ok 6-7 tysięcy
                                            -ma "dobrą" cenę
                                            -jest ładna (tzn mi się podoba)
                                            -ma "raczej" dobre opinie
                                            -serwis mam u siebie w mieście
                                            -ma dobry automat
                                            -nie wyróżniam się z tłumu (dla mnie to zaleta

Całość rozbija się o moje "chciejstwo" - to bym chciał i to bym chciał

Dziękuję wszystkim.Muszę to na spokojnie przemyśleć ale jak macie jakieś podpowiedzi to bardzo proszę - im więcej zdań tym lepiej

Komentarz

• lu5asz
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 2006
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

W zasadzie w Octavi odpowiada mi prawie wszystko - jedyne co razi to trochę tapicerka i wykładzina w bagażniku (mało przyjemna i podejrzewam ze wszystko się czepia
                                              No tak,ja mialem ten sam problem,chcialem nowe auto ale nie mialem az tyle funduszy na superba i stanelo na Octavce.Jestem zadowolony bo co nowe to nowe Tapicerka nie jest taka zla a wykladzina bagaznika?dajesz gumowa wykladzine i jest dobrze :szeroki_usmiech
                                              Kondziu

OCP

Komentarz

• Arundill
                                                Rider
                                                • 2012
                                                • 321

Może Avensis fajne autka i tez duży bagażnik.
                                                Pozdrawiam

Komentarz

• Grabosz
                                                  Classic
                                                  • 2011
                                                  • 27

[quote="numer11"]
                                                  Zamieszczone przez lu5asz

I napaliłem się na automat. Tak naprawdę to właśnie DSG sporo podraża każdą wycenę (choć jak patrzyłem w hondzie automat jest znacznie droższy.

Superb mi się bardzo podoba ale znowu dorzucając DSG, pakiety itp cena szybuje.
                                                  Jako użytkownik S2 w konfiguracji 1.8TSI + DSG dodam od siebie, że dziś MOCNO bym się zastanawiał czy dopłacać 10k zł za tę skrzynię. Fakt że z DSG można spokojnie osiągnąć katalogowe zużycie paliwa ale mnie osobiście bardzo drażni "kultura" pracy tej skrzyni np. podczas jazdy w miejskich korkach a chyba głownie po to kupuje się automat.

Komentarz

• adriand
                                                    Drive
                                                    • 2008
                                                    • 85

Zamieszczone przez Grabosz
                                                    Jako użytkownik S2 w konfiguracji 1.8TSI + DSG dodam od siebie, że dziś MOCNO bym się zastanawiał czy dopłacać 10k zł za tę skrzynię.
                                                    Najważniejsze to wybrać dobrze to czego się już praktycznie nie zmieni w aucie, czyli:
                                                    a) silnika
                                                    b) FWD/4x4
                                                    c) manual/automat
                                                    d) halogen/xenon

Dla mnie na przykład znacznie bardziej denerwujący jest brak tempomatu niż automatu
                                                    ale tempomat sobie spokojnie dołożę
                                                    Dla mnie manual to jedna z pryncypiów przyjemności z jazdy

Komentarz

Pracuję...